Västra Götalandsregionens årsredovisning 2024 (klockan 13:40)
Årsredovisningen för Västra Götalandsregionen (VGR) visar att tillgängligheten till hälso- och sjukvården fortsatt är en utmaning. Under året låg tillgängligheten på ungefär samma nivå som föregående år, med 63 procent för första besök och 59 procent för operation/behandling. En förbättring noterades under hösten, och i december var andelen väntande under 90 dagar till första besök 66 procent och till operation/behandling 67 procent.
Inom kollektivtrafiken har resandeutvecklingen planat ut efter en stadig ökning sedan pandemin. Elförsörjningen är fortsatt en stor utmaning inom regional utveckling. Kulturområdet har ett rikt kulturutbud, trots ekonomiska utmaningar.
Året präglades av höga kostnader, och VGR redovisar ett negativt resultat på -0,9 miljarder kronor. Om värdeuppgången på finansiella placeringar räknas bort, blir resultatet -3 miljarder kronor.
Beslut:
1. Regionfullmäktige godkänner årsredovisning för Västra Götalandsregionen 2024.
2. Regionfullmäktige noterar att styrelsen för GöteborgsOperan AB redovisar en negativ budgetavvikelse samt att styrelserna för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Södra Älvsborgs Sjukhus och Sjukhusen i väster redovisar negativa budgetavvikelser som överstiger det av regionfullmäktige godkända underskottet och uppmanar dessa styrelser att vidta fortsatta åtgärder för en ekonomi i balans.
3. Regionfullmäktige noterar att operativa hälso- och sjukvårdsnämndens negativa budgetavvikelse beror på nedskrivning av kundfordran mot Göteborgs Stad för utskrivningsklara patienter, vilket hanteras i separat ärende för bokslutsdispositionerna.
4. Regionfullmäktige hänvisar till synnerliga skäl och beslutar att inte återställa det negativa balanskravsresultatet på 2 407 miljoner kronor av det negativa balanskravsresultatet om 2 936 miljoner kronor.
5. Regionfullmäktige beslutar att återställa det kvarstående negativa balanskravsresultatet om 529 miljoner kronor på tre år.
Kultur Kollektivtrafik Årsredovisning Ekonomi Hälso- och sjukvård