Hover Image
00:00
00:00 / 00:00
Hover Image
00:00
00:00 / 00:00

Årets kulturpris

Regionfullmäktige 10 juni 2014

Konstnären, graffitimålaren och musikern Carolina Falkholt tilldelades Västra Götalandsregionens kulturpris 2014.

- Carolina Falkholt är en fantastisk konstnär som lyckas skapa intressant konst samtidigt som hon använder sitt arbete för att undersöka viktiga frågor som rör sig i vår samtid. Hon är modig och tvekar inte att ta med sig sitt uttryck till de mest skiftande platser och arenor där hon alltid lyckas beröra människor och få igång samtal om exempelvis kön och makt, säger Alex Bergström (S), kulturnämndens ordförande.

Efter sin uppväxt i Dals Långed i Dalsland gick Carolina Falkholts väg via Stockholm och New York där hon blev en del av 1990-talets graffitiscen. Förutom spraymålning och teckning arbetar hon med collage, skulptur, installation, performance, film och foto.

Vid sidan om en rad uppmärksammade offentliga konstverk i både i Sverige och utomlands finns hennes konst representerad i samlingarna på bland annat Göteborgs konstmuseum, Skövde konstmuseum och Hallands kulturhistoriska museum. Hennes arbete har de senaste åren varit lika aktuellt på dryckesflaskor, i högstadieskolor och TV-program, som på internationella konstbiennaler.

Motiveringen till kulturpriset 2014:

Vi har sagt det förut och vi säger det igen: på allt från sädessilor i Mariestad till de vita väggarna på ett konstmuseum gör Carolina Falkholt tabula rasa med graffitikonstens machokultur och tvingar fram en subversiv aktivitet i ljuset. Verbet grafitta pekar ut nya möjligheter för en konstart som förknippas med revirtänkande och övergrepp på annans egendom. Med en fot i vita kuben och den andra i en bred offentlighet växer hennes kompositioner fram och hon grafittar på tillåtna ytor i staden – en medryckande, öppen och högst politisk gest!

Västra Götalandsregionens kulturpris instiftades 2004 och ska ”lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som regionen särskilt vill uppmärksamma.” Prissumman på 100 000 kronor delades ut i samband med regionfullmäktiges möte i Vänersborg den 10 juni och överlämnades av ordföranden i Västra Götalandsregionens kulturnämnd, Alex Bergström (S).

Program
5 av 12
Publicerad
tisdag 10 juni 2014