Hover Image
00:00
00:00 / 00:00
Hover Image
00:00
00:00 / 00:00

14. Motion om försöksverksamhet med brukarrum

Regionfullmäktige 1 oktober 2024

14. Motion av Pär Lundqvist (L) med flera om försöksverksamhet med brukarrum (klockan 14:20)

Pär Lundqvist (L) har i en motion anmäld på regionfullmäktige den 24 oktober 2023 föreslagit att Västra Götalandsregionen (VGR) ställer sig positivt till att medverka i en försöksverksamhet med så kallade brukarrum och meddelar detta till regeringen.

Brukarrum är vårdinrättningar där personer kan använda narkotika under säkra förhållanden i närvaro av sjukvårdspersonal. Syftet med brukarrum är bland annat att förebygga dödsfall till följd av överdos, minska förekomst av blodsmittor och akuta infektioner på grund av oren injektionsutrustning, samt att nå utsatta grupper med vård- och stödinsatser via beroendevård och socialtjänst.

Motionen har skickats på remiss till styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, styrelsen för Regionhälsan samt strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden. Samtliga instanser föreslår att motionen avslås.

Koncernkontorets bedömning är att brukarrum är en insats som skulle kunna fungera som ett komplement till redan etablerad skadereducerande verksamheter i VGR. Ur ett jämlikhetsperspektiv kan införande av brukarrum få positiva konsekvenser genom att den narkotikarelaterade dödligheten förmodligen skulle minska. Med nuvarande lagstiftning saknas det emellertid förutsättningar för VGR att delta i en försöksverksamhet med brukarrum. Om lagstiftningen skulle förändras i linje med Narkotikautredningens förslag så bedömer Koncernkontoret att det kan bli aktuellt med ett nytt ställningstagande.

Beslut: Regionfullmäktige avslår motionen.

Beslutet avgjordes genom votering. Liberalerna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverade sig till förmån för yrkande om bifall till motionen.

Motion Liberalerna Beroendevård Pär Lundqvist

Program
13 av 21
Publicerad
tisdag 01 oktober 2024

Regionfullmäktige 1 oktober 2024