Hover Image
00:00
00:00 / 00:00
Hover Image
00:00
00:00 / 00:00

15. Motion om Endometrios – kvinnors lidande

Regionfullmäktige 1 oktober 2024

15. Motion av Pernilla Börjesson (SD) med flera om Endometrios - ett lidande för kvinnor (klockan 14:47)

Pernilla Börjesson, Krista Femrell, Nina Terenziani och Zandra Pettersson, samtliga från Sverigedemokraterna, har i en motion den 14 juni 2023 föreslagit att ett endometriosteam skapas inom Sjukhusen i väster och att personal på ungdomsmottagningar och vårdcentraler utbildas om endometrios. Endometrios, ett tillstånd där livmoderslemhinna växer utanför livmodern, drabbar 10–15 procent av personer med livmoder, varav cirka 20 procent upplever svår sjukdom.

Motionen har skickats på remiss till olika styrelser inom Västra Götalandsregionen. Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden, styrelsen för Närhälsan, och styrelsen för Regionhälsan anser att behoven redan är tillgodosedda genom befintliga utbildningar och organisation. De anser att motionen redan är besvarad. Styrelsen för Sjukhusen i väster anser däremot att motionen avslås. De betonar vikten av att centralisera kompetensen inom färre enheter för högre kvalitet i vården.

Koncernkontorets bedömning är att motionärernas förslag om att skapa ett ytterligare endometriosteam avslås. Tillgången på utbildning anses vara tillgodosedd och motionärernas förslag om att utbilda personal vid ungdomsmottagningar och vårdcentraler om endometrios föreslås vara besvarad.

Beslut:

1. Regionfullmäktige avslår motionens första förslag om att skapa ett endometriosteam inom förvaltningen för Sjukhusen i väster.

2. Motionens andra förslag om att snarast utbilda personal på ungdomsmottagningar samt vårdcentraler om endometrios, är besvarad.

Beslutet avgjordes genom votering. Sverigedemokraterna reserverade sig till förmån för eget förslag om bifall till motionen.

Motion Sverigedemokraterna Endometrios Pernilla Börjesson

Program
14 av 21
Publicerad
tisdag 01 oktober 2024

Regionfullmäktige 1 oktober 2024