Hover Image
00:00
00:00 / 00:00
Hover Image
00:00
00:00 / 00:00

19. Motion om att förändra modellen för internhyra

Regionfullmäktige 1 oktober 2024

19. Motion av Jörgen Andersson (SD) och Ove Kaye (SD) om att förändra modellen för internhyra (klockan 16:05)

Jörgen Andersson och Ove Kaye, båda från Sverigedemokraterna, har i en motion den 14 oktober 2023 föreslagit att Västra Götalandsregionen bör ändra sin modell för internhyra till en differentierad modell som anpassas efter lokala förhållanden. Motionärerna anser att nuvarande modell, som håller samma hyresnivå för motsvarande lokaler oavsett plats, gynnar större städer och missgynnar mindre kommuner. En mer anpassad hyresmodell skulle kunna främja etablering av verksamheter i mindre kommuner, vilket i sin tur skulle kunna stärka lokal ekonomi och medborgarnas välmående.

Motionen har skickats på remiss till styrelsen för naturbruk, styrelsen för NU-sjukvården och styrelsen för fastighet, stöd och service. Styrelsen för naturbruk föreslår att motionen är besvarad med hänvisning till pågående arbete, medan styrelsen för NU-sjukvården och styrelsen för fastighet, stöd och service föreslår att motionen avslås.

Koncernkontoret bedömer att motionen är besvarad mot bakgrund av den pågående utredningen inom projektet, ”Ekonomistyrning i Västra Götalandsregionen etapp 2”, där den fortsatta inriktningen utreds för hur VGR:s lokalkostnader ska fördelas. Koncernkontoret bedömer att det är viktigt att inte föregå delar i projektets arbete, utan att det bör hållas ihop som en helhet. Projektet ska leverera förslag till hur den interna handeln (där internhyresmodellen är en del) kan förenklas inför 2025 innan sommaren 2024.

Beslut: Motionen är besvarad.

Motion Sverigedemokraterna Internhyra Jörgen Andersson

Program
18 av 21
Publicerad
tisdag 01 oktober 2024

Regionfullmäktige 1 oktober 2024