Hover Image
00:00
00:00 / 00:00
Hover Image
00:00
00:00 / 00:00

21. Motion - utbildning kring kvinnlig könsstympning

Regionfullmäktige 1 oktober 2024

21. Motion av Anna-Lena Holberg (M) och Linda Jansson (M) om stärkt utbildning och kompetensutveckling kring kvinnlig könsstympning (klockan 16:27)

Regionfullmäktige godkänner en motion från Moderaterna om att utreda hur man kan hantera VGR:s behov av utbildning och kompetensutveckling om kvinnlig könsstympning genom att etablera ett regionalt kompetenscentrum som samarbetar med Vulvamottagningen. Motionen är inlämnad av Anna-Lena Holberg och Linda Jansson, båda från Moderaterna, i september 2023.

Vårdbehovet kring kvinnlig könsstympning är svårbedömt på grund av mörkertal och bristande rapportering. För att fortsätta höja kunskapsnivån och säkra kvaliteten på utbildningar, samt förbättra samarbetet mellan olika vårdnivåer och -instanser, är det viktigt att arbetet fortsätter på ett samordnat och strukturerat sätt. Regionhälsan har flera expertenheter som hanterar kvinnors hälsa som kan bidra till dessa frågor. Det finns redan samarbete mellan Vulvamottagningen och kompetenscentrum för våld i nära relationer (VKV) som också föreslås samverka med det nya kompetenscentrumet.

Beslut:

1. Regionfullmäktige bifaller motionen.

2. Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden får i uppdrag att utreda förutsättningarna för att omhänderta det regionala utbildningsbehovet och kompetensutvecklingen inom området kvinnlig könsstympning genom ett regionalt kompetenscentrum som samverkar med Vulvamottagningen.

Ärendet avgörs genom votering.

Motion Moderaterna Anna-Lena Holberg

Program
20 av 21
Publicerad
tisdag 01 oktober 2024

Regionfullmäktige 1 oktober 2024