Hover Image
00:00
00:00 / 00:00
Hover Image
00:00
00:00 / 00:00

20. Motion om fröbank för vilda växter

Regionfullmäktige 1 oktober 2024

20. Motion av Daniel Andersson och Lars Tysklind (L) om fröbank för vilda växter (klockan 16:18)

Daniel Andersson och Lars Tysklind (båda L) föreslår i en motion att regionstyrelsen får i uppdrag att starta en förstudie till en fröbank för vilda växter.

Bakgrunden till motionen är att bidra till att motverka förlusten av biologisk mångfald, som är en del av mål 15 i Agenda 2030, samt att det saknas fröbank för vilda växter i Sverige. Västra Götalandsregionen (VGR) är en aktör i kraft av sin storlek som kan ta steget före och visa vägen inom området. Vidare finns Nordens största botaniska trädgård, Göteborgs botaniska trädgård, i VGR, med kompetens och forskning i världsklass samt kunnande kring hur man på bästa sätt samlar in och bevarar levande växter samt fröer för framtiden.

Motionen har skickats på remiss till miljö- och regionutvecklingsnämnden och styrelsen för Göteborgs botaniska trädgård. Båda instanserna föreslår att motionen är besvarad.

Koncernkontorets sammanvägda bedömning är att en förstudie om fröbank för vilda växter bör uppdras på nationell nivå snarare än regional då frågan om en vilda växter bör uppdras på nationell nivå snarare än regional då frågan om en sådan fröbank är en nationell, eller till och med nordisk, angelägenhet. Det pågår ett arbete med att starta upp en fröbank för Västra Götalands hotade vilda arter hos Göteborgs botaniska trädgård. En fröbank för vilda växter är ett långsiktigt åtagande och kan bara fungera om den har långsiktig finansiering och förvaltning.

Beslut: Motionen är besvarad.

Liberalerna reserverar sig mot beslutet till förmån för eget bifallsyrkande.

Motion Liberalerna Daniel Andersson Natur Lars Tysklind

Program
19 av 21
Publicerad
tisdag 01 oktober 2024

Regionfullmäktige 1 oktober 2024