Hover Image
00:00
00:00 / 00:00
Hover Image
00:00
00:00 / 00:00

Parasportstipendiet 2016

Regionfullmäktige 11 oktober 2016

2016 års parasportstipendium tilldelades följande stipendiater som fick dela på 150 000 kronor:

Aktiva utövare

Andreas Collin (40 000 kronor)
Ort: Västra Frölunda
Gren: Rullstolsrugby
Har spelat rullstolsrugby sedan 2003 och kom med i landslaget efter ca 6 månader träning. Tränar 5-6 pass i veckan, som inkluderar styrketräning och konditionsträning i olika former men även att äta rätt mat för att kroppen ska få maximal effekt av träningen.

Amanda Orrbo (40 000 kronor)
Ort: Stenungsund
Gren: Judo
Amanda är snart 15 år. Hon tävlar i judo så fort hon får möjlighet. Både i tävlingar för personer med och utan funktionsnedsättning. Hon togs ut till Team Sweden till en av världens största tävlingar för funktionsnedsatta idrottare i judo. Tävlingen gick av stapeln i april 2016.

Anton Wickström (15 000 kronor)
Ort: Vara
Gren: Elektronskytte
Efter att ha varit en aktiv kille som spelade fotboll fick Anton tänka om eftersom hans liv begränsades efter en synskada. Sedan han köpte sitt eget gevär har hans resultat blivit bättre i rekordfart. Hans mål är att börja skjuta stående och komma med i Elit.

Johanna Wennberg (15 000 kronor)
Ort: Västra Frölunda
Gren: Simning
I höst satsar Johanna fullt ut på simning. Hon är uttagen till en nationell grupp som kallas utvecklingsteamet och tävlar på nationell nivå, men hon har även tävlat i en internationell tävling (NM 2015). Ett av hennes mål är att klara EM-kvaltider, inom 2-3 år, för att komma till landslaget. Stora målet är Paralympics 2020.

Lag och föreningar

Olympic Göteborg (30 000 kr) 
Ort: Göteborg

Gren: Basket
Olympic Göteborg är den första basketföreningen för funktionsnedsatta, som gjort det till en återkommande del av sin verksamhet att resa utomlands. Förutom att spela basket består resorna av besök på särskolor och dagliga verksamheter i de länder de besöker, tillsammans med ett aktivt utbyte med värdländer- och föreningar. Olympic Göteborg var till exempel tidigt ute med att jobba med HBTQ-frågor, då de bland annat tog hjälp av West Pride. Det som särskiljer Olympic Göteborg från många föreningar på området är att de jobbar aktivt för att funktionsnedsatta ska få idrotta på lika villkor. 

Ledare och tränare

Dan Nylund (10 000 kronor)
Ort: Undenäs
Gren: Elektroskytte, sportskytte och Showdown
Dan har under många år varit ungdomsledare  i Svenska Kyrkan, Friluftsfrämjandet, samt Segelsällskapet i Lidköping. Han kom med i parasporten på grund av att hans sambo blev synskadad för 20 år sedan. Han arbetar också med att låta ensamkommande flyktingbarn prova på synskadeidrotten.

Program
8 av 13
Publicerad
tisdag 11 oktober 2016